Categorieën
Green Friday

Green Friday, de groene variant op Black Friday

Green Friday is het nieuwe Black Friday. Iedereen kent Black Friday door de hoge kortingen. Shoppen tot je erbij neervalt, tegen zeer lage prijzen. Maar ‘Kopen, kopen, kopen’ is helemaal niet milieuvriendelijk. We moeten juist minder consumeren. Daarom is er een alternatief op Black Friday: op Green Friday hebben winkels een duurzame actie, in plaats van hoge kortingen.

Wat is Green Friday?

Op Black Friday gaan we kopen, kopen en kopen voor hoge kortingen. We slepen televisies, kleding, Sinterklaascadeaus en Kerstcadeaus in huis. Dit is de consumptiemaatschappij ten voeten uit! Niet twee, maar drie televisies en zoveel mogelijk kopen om te ‘profiteren’ van de ‘hoge’ kortingen.

Black Friday is een zwarte dag voor het klimaat!

Dit is niet goed voor het klimaat. Daarom is er een alternatief: Green Friday! Verschillende winkels en bedrijven hebben geen hoge kortingen op Black Friday, maar juist een ander, groen initiatief dat ze actief promoten op deze dag.

Bijvoorbeeld het planten van bomen, het steunen van duurzame goede doelen en het promoten van hergebruik.

Ze zetten zich dus af tegen het patroon van overconsumptie. Ze doen er niet aan mee, maar gaan juist voor een groen alternatief. Daar kan Groene Sint alleen maar achterstaan.

Lees meer over onze Duurzame Sint Campagne.

Green Friday zet zich af tegen het negatieve karakter in onze consumptiemaatschappij, waardoor onze ecologische voetafdruk ontzettend groot is.

shoppen vriendinnen

Waarom Green Friday i.p.v. Black Friday?

Black Friday is consumeren ten top. Heel veel kopen, tegen een hele lage prijs. Als je thuiskomt met al je nieuwe aankopen, besef je dat je veel van deze dingen eigenlijk niet nodig hebt. Ook zal je veel dingen die je in een opwelling hebt gekocht, nooit gebruiken.

Dit was zo goedkoop, ik kon het niet laten liggen.”

 • Black Friday is totaal niet winstgevend voor de planeet.
 • Het is ook niet winstgevend voor jou, wanneer je dingen koopt die je eigenlijk niet nodig hebt.
 • Black Friday is vooral een marketingstunt. Veel winkels verhogen net vóór Black Friday hun prijzen, waardoor je in werkelijkheid niet zo’n hoge korting krijgt.
 • Zelfs voor de winkels is Black Friday niet winstgevend wanneer ze hun producten verkopen voor een te lage prijs.

Waarom hebben we dan een Black Friday? Om de consument te verleiden de restvoorraad op te kopen. En zo wordt de cyclus van overconsumptie en overproductie in stand gehouden.

Black Friday past absoluut niet in een duurzaam leven.

Zo ging Black Friday er vorig jaar aan toe:

Winkels met Green Friday

Waar kun je terecht voor een Green Friday initiatief?

 • Dille & Kamille planten bomen in Costa Rica, samen met Trees for All. Ze stimuleren ook andere winkels en bedrijven mee te doen met dit initiatief.
 • Kringloopwinkels zijn bij voorbaat al super duurzaam.
 • Ikea promoot op Green Friday dat ze gebruikte Ikea meubels opkopen om de circulaire economie te stimuleren.
 • TuinLand neemt het heel letterlijk. Je kunt op Green Friday kiezen voor 15% korting of 15% doneren aan een groen doel die CO2-uitstoot vermindert.
 • Landal Greenparks plant een boom voor elke boeking op Green Friday.
 • Het Deense SofaCompany, met ook vestigingen in Amsterdam, Arnhem en Rotterdam, geeft op Black Friday geen hoge kortingen, maar plant juist vijftig bomen per verkochte bank in het weekend van Green Friday.

En zo zijn er nog veel meer groene initiatieven op Green Friday.

groen blad

Waarom dit jaar geen Black Friday?

Ik stel liever een wedervraag: Hoe kunnen we volgens jou het klimaat redden?

Jij zegt zeer waarschijnlijk een van de volgende vier opties, of alle vier:

 1. Minder kopen
 2. Minder vliegen
 3. Minder vlees eten
 4. Huis verduurzamen

Juist! We moeten minder kopen, niet méér kopen. Weinig mensen beseffen zich dat minder consumeren een van de belangrijkste methoden is voor een duurzamer leven. Daarmee verklein je daadwerkelijk en significant je ecologische voetafdruk.

Ook heel Green Friday: recyclen, tweedehands en hergebruiken

Black Friday draait geheel om het kopen van nieuwe dingen.

Green Friday draait om duurzaamheid. Je kunt dit weekend dus ook je eigen spullen recyclen, hergebruiken, opknappen of repareren. Zo geef je deze spullen een tweede leven.

Wat ook een goed idee is, is een bezoekje te brengen aan je lokale kringloopwinkel. Hier vind je tal van leuke cadeaus voor de feestdagen. Ook daarmee geef je deze items een tweede leven. Dan heb je super duurzame Sinterklaascadeaus.

Lees hier mijn tips voor duurzame Sinterklaascadeaus.

tweedehands kledingwinkel

Kwaliteit boven kwantiteit

Black Friday draait vooral om kwantiteit: zoveel mogelijk spullen voor zo weinig mogelijk geld. Duurzaamheid is totaal geen issue op Black Friday.

Kleine ondernemers kunnen totaal niet op tegen de grote winkels. Grote winkels kunnen zich namelijk hoge kortingen veroorloven, maar kleine ondernemers niet.

Daarom is er nog een ander alternatief op Black Friday, wat is gestart door kleine ondernemers: Lutje Lokaal. Bij lokale ondernemers krijg je producten van veel betere kwaliteit en met een veel betere service. Daar kunnen we wat van leren: vergeet op Green Friday niet de lokale producenten en ondernemers.  

Doe meer met Green Friday 2020!

Steun jij het idee van Green Friday? Doe dan mee met Green Friday 2020.

Het leuke aan deze actie is dat je vooral veel niet hoeft te doen.

 1. Als je dan toch cadeaus of dingen wilt kopen op Black Friday, doe dit dan bij organisaties die dit thema ondersteunen en koop alleen dingen die je écht nodig hebt. Je koopt dus geen televisie op Black Friday wanneer je eigen tv het nog prima doet.
 2. Begrijp ook dat Green Friday niet zozeer een initiatief is waar je aan mee moet doen. Als je niets hoeft te kopen, ondersteun dan op Green Friday een groene organisatie met een donatie. Zoals het Wereld Natuur Fonds of Natuurmonumenten.
 3. Neem op deze dag de tijd voor hergebruiken, recyclen en tweedehands. Knap bijvoorbeeld een meubelstuk of item op om deze te hergebruiken. Of repareer iets wat kapot is. Natuurlijk kun je ook langs de lokale kringloopwinkel gaan om hier dingen te kopen die je nodig hebt. Of om hier cadeaus te kopen. Dát is namelijk waar Green Friday om draait: duurzame initiatieven in de consumptiemaatschappij.
 4. Koop lokaal! Lokaal krijg je veel betere kwaliteit met een veel betere service.