Categorieën
Duurzame Sint

Duurzame Sint Campagne gaat door!

Een duurzame Sint, wat is dat? Oxfam Novib heeft een duurzame Sinterklaas onder de aandacht gebracht in een Duurzame Sint Campagne. In 2009 bleek dat bijna alle chocoladeletters gemaakt waren van niet-duurzame cacao. De boeren kregen geen eerlijke prijs voor hun cacao en er was sprake van kinderarbeid en slavenarbeid in de cacaosector. En dat terwijl Sinterklaas een kinderfeest is. Dat moest veranderen!

De Groene Sint Campagne van Oxfam Novib was geboren. En dit gaat door! De Duurzame Sint Campagne pakt het concept van ‘Groene Sint’ veel breder aan.

Niet alleen de chocoladeletters, maar ook Sinterklaascadeaus moeten duurzaam en fair trade zijn.

duurzame chocoladeletters

Groene Sint van Oxfam Novib

Groene Sint is een initiatief van Oxfam Novib, waarin ze streden voor chocoladeletters van eerlijke, fair trade chocolade. De chocolade die in Nederland werd verkocht, bleek namelijk niet eerlijk te zijn geproduceerd.

Oxfam Novib legt uit hoe in 2009 bleek dat slechts 15% van de chocoladeletters een duurzaamheidskeurmerk hadden, en slechts 10% van de chocoladerepen. En bij zeven van de grootste winkelketens lagen zelfs helemaal geen of zeer weinig chocoladeletters van fair trade chocolade. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat een kind op een kinderfeest een chocoladeletter eet van oneerlijke cacao.

Oxfam Novib vroeg met De Groene Sint aandacht hiervoor. En met succes. Steeds meer consumenten vroegen in winkels om duurzame chocolade. Als gevolg ondertekenden supermarkten, chocoladefabrikanten, cacaohandelaren en organisaties in 2010 een intentieverklaring waarin ze aangaven dat in 2015 zeker de helft van alle cacao in Nederland duurzaam geproduceerd zou moeten worden, en in 2025 alle cacao in Nederland duurzame cacao zal moeten zijn.

Lees meer: 10 duurzaam leven tips

Oxfam Novib vroeg ook aandacht voor kinderarbeid en slavenarbeid in de productie van cacao en chocolade. Natuurlijk is dit ook een belangrijk punt voor Oxfam Novib. Ze hebben hiermee de overheid, maar ook bedrijven en banken opgeroepen om zich in te zetten voor meer duurzaamheid in de cacaosector.

cacaoboer

Wat betekent dit voor cacaoboeren?

Nederland loopt met deze marktbrede intentieverklaring voorop op andere landen in de wereld. De Groene Sint Campagne van Oxfam Novib heeft dus een serieus, positief effect gehad op de chocolade industrie in Nederland.

Nederland is een grote voedselproducent in de wereld. We importeren grondstoffen en verwerken dit in voedselproducten, om deze producten vervolgens weer te exporteren naar het buitenland. Daarom heeft deze intentieverklaring ook een effect gehad op de export van cacao en chocoladeproducten naar het buitenland.

De intentieverklaring en het resultaat heeft een veel groter positief effect op de cacaoboeren. Zij krijgen een eerlijke prijs voor de cacao die ze verbouwen, waardoor ze beter voor zichzelf en hun gezinnen kunnen zorgen en een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen. Dat betekent dat ze niet (meer) in armoede hoeven te leven.

Dit laat zien dat het anders kan. We moeten met z’n alles ervoor kiezen om het anders te doen. Precies dat is een belangrijk resultaat van de Groene Sint Campagne van Oxfam Novib. Hopelijk inspireert dit andere sectoren om ook de stap naar duurzaamheid te maken.

Eerlijk duurt het langst. Voor iedereen: voor boeren, supermarkten, consumenten en kinderen. Dit geeft aan dat we verantwoordelijkheid kunnen vragen, afdwingen en nemen.

sinterklaascadeau

Duurzame Sint Campagne gaat door!

De Groene Sint Campagne van Oxfam Novib was een groot succes, met zeer goede resultaten. Maar Sinterklaas is meer dan chocoladeletters. Sinterklaas draait ook om cadeaus. De Duurzame Sint Campagne is daarom veel breder dan de Groene Sint Campagne.

Koop dit jaar duurzame Sinterklaascadeaus.

Dat zijn Fair Trade Sinterklaascadeaus, maar ook cadeaus die duurzaam zijn geproduceerd en het milieu niet beschadigen.

Bijvoorbeeld:

  • Houten speelgoed, in plaats van plastic speelgoed. Plastic wordt namelijk gemaakt van aardolie en is niet afbreekbaar.
  • Koop speelgoed van goede kwaliteit met een lange levensduur, en niet speelgoed dat snel kapot gaat. Lego, Duplo of Playmobil gaat bijvoorbeeld een leven lang mee, ondanks dat ze van plastic zijn gemaakt. Speelgoed van slechts kwaliteit gaat snel kapot en eindigt dus snel in de afvalbak.
  • Koop tweedehands speelgoed. Dan geef je dit speelgoed een tweede, derde of vierde leven. Dat is natuurlijk super duurzaam. Kijk maar eens op Marktplaats: Tweedehands is nog heel goed, maar veel goedkoper. Je kunt ook het speelgoed dat je kind niet meer gebruikt zelf verkopen op Marktplaats. Als het niet voor de winst is, doe het dan voor de winst voor het milieu.
  • Koop Fair Trade Sinterklaascadeaus. Dit zijn prachtige, unieke cadeaus, geproduceerd door mensen uit arme landen. Jij weet zeker dat zij een eerlijk loon hiervoor krijgen, maar je ondersteunt ook hun onderneming met het kopen van hun producten. Daardoor kunnen zij en hun personeel uit de armoede blijven.
  • Koop cadeaus gemaakt van duurzame materialen. Dus geen plastic, want plastic is niet duurzaam. Juist producten met een keurmerk, zodat je zeker weet dat de materialen duurzaam zijn geproduceerd, zonder dat het milieu is belast.
houten speelgoed

Waarom de Duurzame Sint Campagne?

We merken dat veel Nederlanders Sinterklaascadeaus kopen, maar zich totaal niet bewust zijn van het duurzaamheidsprobleem. Daarom willen we dit onder de aandacht brengen.

Koop een duurzaam Sinterklaascadeau dat niet het milieu of het leven van een ander belast.

In Nederland worden in de weken voor Sinterklaas miljoenen cadeaus verkocht. Hier valt dus veel te winnen. Zoals je bij de Groene Sint Campagne van Oxfam Novib zag, hebben consumenten de kracht om de winkels te beïnvloeden en overtuigen. Ditzelfde resultaat willen we bereiken met de Duurzame Sint Campagne.

Een duurzame Sint is een Sint met duurzame, biologische en Fair Trade cadeaus.

  1. Dan krijgen de producenten en boeren in arme landen een eerlijk loon voor hun arbeid en producten, zodat ze uit de armoede komen.
  2. Dan wordt het milieu niet vervuild en/of aangetast door de productie van de Sinterklaascadeaus.

Dát is een eerlijke Sint. Ga jij voor duurzaamheid? Koop dan duurzame Sinterklaascadeaus.