Categorieën
Duurzame kerst

Duurzame & Groene Kerst: tips voor een groene kerst.

Een groene kerst is eigenlijk heel normaal. Een duurzame kerst draait vooral om lekker eten, gezelligheid en samenzijn, in de puurste zin. Kies daarom dit jaar voor een duurzame kerst. Maar hoe pak je dit aan? Ik geef je mijn favoriete groene kerst tips.

Een groene kerst past helemaal in een duurzame levensstijl.

1.  Duurzame kerstboom

Dit wist je waarschijnlijk al: een kerstboom is niet duurzaam. Je neemt een volgroeide boom weg uit de natuur. Veel bomen overleven dit niet.

Een duurzame kerstboom in huis

Wil je het toch proberen? Kies dan voor een echte naaldboom met wortelkluit, zoals een dwergspar. Deze kun je na kerst in de tuin planten. Als je de kerstboom goed verzorgd wanneer deze in je huis staat en vervolgens goed plant in je tuin, kan de kerstboom overleven.

Kijk hier voor kerstboom verzorgingstips en een uitleg hoe je de kerstboom weer in je tuin plant.

duurzame kerstboom

Alternatieve kerstboom

Je kunt ook kiezen voor een duurzaam alternatief op de kerstboom. Dan hoeft er geen boom te sterven voor sfeer in huis, zoals:

 • Een huisplant die je versiert als kerstboom.
 • Ook kun je een tweedehands kunstboom kopen in een kringloopwinkel.
 • Maak zelf een creatieve kerstboom, bijvoorbeeld van een kapstok, takken of slingers.

2.  Duurzaam kerstdiner

Wat is een groene kerst zonder een duurzaam kerstdiner?

Er zijn verschillende type duurzame kerstdiners. Het hoeft niet altijd een vegetarisch kerstdiner of veganistisch kerstdiner te zijn. Duurzaamheid gaat veel verder dan ‘goed voor het milieu’.

Je hebt dus verschillende opties voor een duurzaam kerstdiner:

 • Inkoppertje: kies een vegetarisch kerstmenu of een veganistisch kerstmenu.
 • Maar als je hier niet (helemaal) op zit te wachten, kun je ook kiezen voor een hoofdmenu met een klein stukje vlees of vis. Dus geen enorme kalkoen, maar een paar super lekkere biologische stukjes vlees. Voor-, tussen- en nagerechten kun je prima kiezen voor vegetarisch en vaak zelfs veganistisch ingrediënten. Zelfs de fervente vleeseten zal hier geen commentaar op hebben, maar juist genieten van de topkwaliteit van het stukje vlees dat je serveert.
 • Kies voor biologische producten.
 • Gebruik lokaal verbouwde, seizoensgebonden producten, bij voorkeur natuurlijk biologisch. Bijvoorbeeld een heel pakket met alle ingrediënten van het Boerschappen kerstmenu, zowel met vlees als vegetarisch te bestellen, inclusief recepten.
 • Gebruik vegetarisch vlees. Ik heb een voorliefde voor de vleeschproducten van De Vegetarische Slager. Je gasten zullen niet eens merken dat het geen echt vlees is. Bijvoorbeeld de vega Wellington met linzen en ricotta.
 • Ga chique en open een blikje Faux Gras, de vegetarische versie van de klassieker op kerst, foie gras. Je koopt Faux Gras bij de supermarkt.
 • Ook heel duurzaam: steun de lokale horeca en bestel een kerstmenu bij je favoriete restaurant in de buurt. Vooral wanneer het restaurant ook de voorkeur heeft voor lokale producten.
groene kerst

3.  Duurzame bubbels en drank op een groene kerst

Ook op een groen kerstdiner kunnen bubbels en wijn niet ontbreken. Kies dit jaar voor biologische wijn en bubbels. Heel lekker en goede kwaliteit, maar ook duurzaam.

Het is ook duurzamer om wijnen te kopen uit Europa. Het scheelt al vervuiling door transport wanneer de wijn niet de halve wereld over reist om jouw kersttafel te bereiken.

4.  Groene kerstcadeautjes

Ik gaf je eerder al 10 tips voor duurzame sinterklaascadeaus. Deze tips gelden eigenlijk ook voor duurzame kerstcadeaus. Ik geef ze nog eens in het kort, maar lees hier mijn uitgebreide kerstcadeau tips (in de Sinterklaasversie).

 1. Plastic is niet duurzaam
 2. Kies voor kwaliteit
 3. Vermijd batterijen
 4. Fair Trade kerstcadeaus
 5. Duurzame creatieve kerstcadeaus
 6. Duurzame kerstcadeaus voor in de tuin of op het balkon
 7. Geef een lidmaatschap cadeau van een goede, duurzame organisatie
 8. Een tweedehands kerstcadeau
 9. Geef warmte cadeau
 10. Koop duurzaam online met TreeClicks
duurzame kerst cadeaus

5.  Duurzaam kerst cadeaupapier

Kerstcadeaus inpakken is superleuk. Dit verhoogt de feestvreugde, maar kerstpapier is niet super duurzaam, omdat het papier vaak maar eenmalig wordt gebruikt en dan wordt weggegooid.

Een duurzame manier voor kerst cadeaupapier is het hergebruiken van cadeaupapier. Dit klinkt heel cheap, maar de realiteit is dat niemand het merkt. Ik bewaar het cadeaupapier dat ik krijg, inclusief de cadeautasjes en cellofaan inpakpapier. Ik vouw het mooi op en kan het nog prima een tweede keer gebruiken. Echt niemand die het merkt, maar dit is wel lekker duurzaam en goedkoop voor mij.

Je kunt ook creatief inpakken. Hergebruik bijvoorbeeld posters, landkaarten of kalenders als inpakpapier. Ook kun je lakens of handdoeken gebruiken om creatief in te pakken.

Ik ben dit jaar geïnspireerd door de Japanse manier van inpakken, genaamd Firoshiki.

Heb je meer inspiratie nodig?

Bekijk hier meer tips voor creatief, duurzaam inpakken.  

6.  Groene kerst versiering

Je begrijpt dat een huis dat heel de nacht is verlicht door kerstverlichting geen groene kerst is. Hoe kun je toch je huis gezellig maken met groene kerstversiering?

Koop bijvoorbeeld tweedehands kerstversiering. Kringloopwinkels spelen hier graag op in. Hier vind je de meest prachtige, antieke en verrassende kerstversiering voor in huis, handig hergebruikt door jou.

Kies ook zeker voor led-lampjes die je kunt aansluiten op het stopcontact. Dus geen kerstverlichting op batterijen.

Probeer geen plastic kerstversiering te kopen, want plastic is niet duurzaam.

Ik ga dit jaar voor het houten kerstversiering. Dit is super sfeervol, vooral tijdens de kerst. Ik kreeg inspiratie uit een supermooi houten kerststal. En hout is een duurzaam materiaal.

kerstversiering

7.  Geef aan het Goede Doel

Wat koop jij voor de ander als kerstcadeau? Vooral als deze persoone eigenlijk al alles heeft?

Koop iets van een goed doel. Het Wereldnatuurfonds heeft bijvoorbeeld hele leuke cadeaus. Maar ook de Wereldwinkel.

Je kunt bij Oxfam Novib een cadeau kopen voor een persoon in een derde wereldland, ook namens een ander.

Of geef een lidmaatschap voor een organisatie die past bij de ontvanger. Bijvoorbeeld van Natuurmonumenten.

Wat ook helemaal bij kerst past, is het ondersteunen van de Voedselbank of het Leger des Heils, zodat ook minderbedeelden in ons land ook een fijne kerst kunnen hebben.

8.  Duurzame kerstkaartjes

Veel mensen sturen sowieso geen kaartjes meer. Als je toch een leuke kerstkaart wilt sturen, kun je kiezen voor een kerst e-card.

Ben je creatief? Maak dan zelf een kerstkaart. Bijvoorbeeld met oude tijdschriften, stiften, papier en stempels.

Een ander leuk idee is gekopieerd van Amerikanen. Zij sturen altijd een kerstfoto van de familie. Deze kun je zelf opmaken op een computer of tablet en digitaal rondsturen. Superleuk!

denneappel kerst

9.  Een duurzame kerst afsluiten en opruimen

Heb je een fijne, groene kerst gehad?

Vergeet niet je afval te scheiden en te recyclen.

 • Je kerstboom kun je in je tuin planten, zodat deze kan verder groeien en bloeien.
 • Het cadeaupapier vouw je netjes op en bewaar je voor het volgende cadeau.
 • Heb je eten over? Bewaar dit dan om de dagen na kerst nog lekker te kunnen eten.